Research en advies in wonen en zorg

Bekostiging kleinschalig wonen

Het Nursing Congres Kleinschalig Zorgen in Ede was zoals altijd druk bezocht. Ik gaf een presentatie over het onderwerp bekostiging: hoe hou je een kleinschalige woongroep financieel gezond?

presentatie-kleinschalig-zorgen-mediumBij wijze van experiment ben ik begonnen met het afpellen van de kosten die gemoeid zijn met de langdurige zorg voor mensen met dementie. En wat blijkt: van het budget voor intramurale zorg voor mensen met dementie, om precies te zijn het ZZP5-budget van 250 euro per dag, blijft na het afpellen maar 38% over voor handen aan het bed. De overige 62% gaan op aan huisvesting, materiële kosten, ondersteunende diensten en MT, behandeldiensten, coördinatie, onderwijs, ziekteverzuim, ruis.

In een tweede experiment ben ik met de aanwezigen van mijn workshop een begroting gaan opbouwen op basis van PGB-bekostiging, eigen regie van de familieleden (het idee van het OdenseThuis) en te beginnen met handen aan het bed. Wat blijkt: een stand-alone woongroep van 6 personen is goed te bekostigen, rekening houdend met de geldende kwaliteitseisen.