Research en advies in wonen en zorg

Let op! Subsidieregeling kleinschalige zorg voor mensen met dementie

Subsidie voor het realiseren van kleinschalige zorg voor mensen met dementie is mogelijk via de stimuleringsregeling kleinschalige zorg van het NZA. Subsidieaanvragen dienen vergezeld te gaan van een haalbaarheidsstudie en een plan van aanpak. Het zorgkantoor dient de aanvraag te steunen. Subsidie kan verkregen worden voor projecten die gestart zijn in 2009 (haalbaarheidsstudie en projectplan zijn dan niet nodig) of die gestart gaan worden in 2010 of in 2011.

Update: het beschikbare bedrag voor 2009 is inmiddels overtekend. Voor 2010 en 2011 zijn aanvragen nog mogelijk.

Wat verstaat men precies onder de startdatum? Het moment waarop een projectplan is vastgesteld (mede door het zorgkantoor) op grond waarvan het project in gang wordt gezet. De subsidie bedraagt 12.500 euro per plaats voor projecten kleiner of gelijk aan 24 plaatsen in de wijk, en 7.500 euro per plaats voor grotere projecten. De capaciteit mag omvorming van bestaande traditionele capaciteit zijn.In totaal is 65-miljoen beschikbaar gesteld, verdeeld over de jaren 2009, 2010 en 2011.

Een tweede subsidieregeling is inmiddels in werking getreden (21 januari 2010). Voor het uitvoeren van haalbaarheidsstudies waarover hierboven is gesproken, is subsidie beschikbaar. Deze regeling wordt begeleid door Syntens, ondersteuning bij innovatie. Als een zorgaanbieder een haalbaarheidsinstelling wil laten uitvoeren door een extern bureau (“kennisleverancier” in het jargon van Syntens), dan kan zij maximaal 15.000 euro subsidie hiervoor ontvangen. De zorgaanbieder moet minimaal 20% zelf betalen. Daarbovenop is alle BTW ook voor rekening van de zorgaanbieder. De subsidiepot is beperkt en zal in volgorde van aanvraag worden toegekend. Syntens dient de aanvraag van de zorgaanbieder goed te keuren (voorwaarden staan op hun website). Syntens begeleidt de studie.

Vanuit de lange en brede ervaring rond dit onderwerp, kan Ruimte voor zorg organisaties helpen met het opstellen van haalbaarheidsstudie, projectplan en subsidieaanvraag.

Ruimte voor zorg zet zich in voor het ondersteunen van zorgaanbieders bij het opstellen van sterke en nuttige haalbaarheidsstudies in aanloop naar de subsidieaanvraag. Ruimte voor zorg heeft zich bij Syntens aangemeld als officieel kennisleverancier waardoor de kosten van de ondersteuning voor subsidie in aanmerking komen. De aanpak van Ruimte voor zorg:

  • Kwaliteit: Ruimte voor zorg levert een uitstekende studie waar de opdrachtgever echt wat aan heeft;
  • Maatwerk: Ruimte voor zorg legt de accenten daar waar de opdrachtgever de belangrijkste vragen heeft;
  • Compleetheid: Ruimte voor zorg werkt binnen de subsidievoorwaarden;
  • Afhandeling: Ruimte voor zorg draagt zorg voor een indieningsgereed pakket aan stukken.

Interesse? Neem contact op met Henk Nouws, 06 – 10 92 99 66.