Research en advies in wonen en zorg

De juiste snaar

Snaar mediumHoe leg je kinderen uit wat er scheelt aan hun dementerende opa?

Yvonne Witter heeft er een boekje over geschreven: “De juiste snaar”. Kinderen kunnen het zelf lezen. In het boekje vertelt Lola honderduit over haar grootouders die oorspronkelijk uit Spanje komen en het grootste deel van hun leven in Nederland hebben gewoond.

Lola vindt de Spaanse herkomst van haar grootouders reuze interessant. Als ze bij hen op bezoek is, duikt ze steevast de kledingkast van oma in, en verkleedt ze zich met de bonte verzameling flamencojurken uit dat verre land. Al fantaserend en spelend, laat ze ons kennis maken met het leven van haar opa en oma. Mooie beelden: lekkere toetjes, muziek, dans, Spaanse woordjes, altijd plezier.

Opa is vergeetachtig, en dat geeft allerlei problemen en probleempjes. Bijvoorbeeld dat hij naar zijn moeder wil, die allang dood is. Of dat hij op onverwachtse momenten moet huilen. Lola noemt hem “vergeetopa”, wat wel een heel mooi woord is voor iemand die aan dementie lijdt.

“De juiste snaar” gaat over oude mensen die dubbel ontheemd zijn, omdat hun geboorteland ver weg is en omdat hun gezondheid achteruit gaat. Maar geen kommer en kwel in dit verhaal. Lola is een vrolijke meid, die van alles de mooie kanten ziet. Opa en oma zijn lieve mensen, en de dans en muziek blijven.

Daarom is het een opbeurend boekje voor alle kinderen die houden van hun grootouders en die willen begrijpen wat er toch precies aan scheelt. Het boekje legt uit wat dementie is, en wijst naar prettige oplossingen, juist ook voor mensen die afkomstig zijn uit een andere cultuur.

Het mooi uitgevoerde boekje is online te bestellen. Meer informatie is hier te verkrijgen.