Research en advies in wonen en zorg

De wijkverpleegkundige in de eerste lijn

In opdracht van Actiz en STOOM heeft Ruimte voor zorg onderzoek gedaan naar de hedendaagse positie van de wijkverpleegkundige. Dit heeft geresulteerd in de publicatie “De wijkverpleegkundige in de eerstelijn; nieuwe initiatieven, nieuw elan”. De publicatie laat zien hoe thuiszorgorganisaties op dit moment werken aan de herpositionering van de wijkverpleegkundige.

De eerstelijn, en daarbinnen in het bijzonder de wijkverpleegkundige, staat momenteel sterk in de belangstelling. Door substitutie van zorg van de tweede naar de eerstelijn en de wens van de overheid en veel cliënten zelf om zo lang en zelfstandig mogelijk thuis te blijven wonen, groeit het beroep op de eerstelijn. Dit is deels een autonoom proces dat zich niet makkelijk laat sturen. Er komen meer ouderen en meer mensen met een chronische aandoening, die blijven langer thuis, met ernstiger beperkingen, en worden steeds ouder. Tegelijk kunnen wij anno 2009 zoveel meer in de cure dan in het verleden, want kennis en technologie ontwikkelen zich doorlopend. En deze verworvenheden van de cure wil de burger natuurlijk benutten, dat valt niet tegen te houden nog los van de vraag of dat wenselijk is.

Dat de wijkverpleegkundige in deze situatie een belangrijke grote meerwaarde heeft – de wijkverpleegkundige is een hoogopgeleide belangenbehartiger van de individuele cliënt en verknoper van het aanbod; ze is spil en regisseur in één – wordt breed onderschreven. Desondanks is de wijkverpleegkundige de laatste jaren steeds onzichtbaarder geworden. Overheid en sector zijn zich daar van bewust. Er wordt gezocht naar nieuwe wegen. De rapportage doet daarvan verslag.

Opdrachtgever