Research en advies in wonen en zorg

Hulpmiddelen bij dementie thuis: Handig bij Zelfstandig

Er zijn tal van mogelijkheden om met (vaak goedkope) toepassingen en oplossingen langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, ook in het geval van dementie.

Ruimte voor Zorg heeft voor de Dienst Zorg en Samenleven van de gemeente Amsterdam de hulpmiddelengids Handig bij Zelfstandig gerealiseerd. De hulpmiddelengids is bedoeld voor zelfstandig wonende mensen met dementie. De gids is uitgebreid uitgetest in de praktijk met medewerking van Cordaan, OsiraGroep, Wijkpost voor Ouderen Oud-West, Odensehuis en Markant. Claasje Reijers (Jonge Honden) en Henk Nouws van Ruimte voor Zorg zijn de auteurs van de gids. Het evaluatie onderzoek is uitgevoerd door Rigo.

Vanuit de cliëntenhoek is er veel belangstelling voor de hulpmiddelengids en de er in beschreven oplossingen. Men is er gelukkig mee.

Voor een succesvolle toepassing van de gids is het een goed idee om vooral de zorgverleners in de eigen gemeente bekend te maken met de gids en de inhoud. Casemanagers kunnen de gids namelijk als bagage meenemen naar hun cliënten en goede voorlichting geven.