Research en advies in wonen en zorg

Monitor Toekomst Thuis

Provincie Utrecht heeft drie projecten geselecteerd die in gaan proberen de thuiszorg op een hoger plan te brengen door middel van nieuwe technologieën. Die nieuwe technologieën betreffen onder andere screen-to-screen contact tussen zorgaanbieder en cliënt. De relatie tussen aanbieder en vrager krijgt een nieuwe dimensie, en verwacht wordt dat daarmee het karakter van de zorgvraag en de zorginzet ook verandert. De insteek is een continuere en efficiëntere zorg, waardoor mensen langer thuis blijven wonen. Ook wordt verwacht dat de technologie het welzijn van de bewoners kan verbeteren.

Om de effecten van het project te monitoren, heeft provincie Utrecht opdracht gegeven tot een onderzoek dat de volledige pilotperiode bestrijkt. Henk Nouws en Linda Sanders voeren het onderzoek uit, binnen het samenwerkingsverband De Vijfde Dimensie.

De Vijfde Dimensie, het samenwerkingsverband waarin Ruimte voor Zorg participeert, heeft de projecten gedurende drie jaren gevolgd. In deze periode zijn op enkele momenten rapportages verschenen over de resultaten van de projecten. De laatste meting vond plaats in 2009.

De resultaten van de drie pilots zijn zeer interessant. Aanvankelijk werden de projecten geplaagd door technische problemen. In de tweede helft van 2008 kwamen de projecten duidelijk op stoom en hebben zij veel ervaring opgedaan. Een van de belangrijkste uitkomsten is dat de cliënten zorg op afstand zeer waarderen. Vooral voor cliënten die een zwaar beroep doen op de AWBZ blijkt zorg op afstand een verhoging van het welzijn te bewerkstelligen.

De verschillende monitorrapportages geven een diepgaand beeld van de mogelijkheden van zorg op afstand, maar ook van de vele beren op de weg. De rapportages laten zien hoe de drie pilots zorg op afstand aanpakken. Duidelijk is te zien hoe deze aanpak zich ontwikkelt en verdiept, als gevolg van de ervaringen en inzichten die men opdoet. Voor nieuwe initiatiefnemers is dit belangrijke informatie.

“Leerervaringen voorbereidingsfase” laat zien welke niet te onderschatten vraagstukken  de techniek opwerpt voor de zorgaanbieders (1 februari 2007)

“Leerervaringen halverwege de projecten” doet verslag van de mening van de cliënten over zorg op afstand (17 december 2007)

“Doelgroepen en doelen” is een eerste aanzet tot een vraaggerichte methodiek (17 december 2007). Deze publicatie heeft onder meer een vervolg gekregen in de Actiz publicatie “Klant in beeld”, geschreven door Ruimte voor zorg.

“Op weg naar implementatie” laat zien welke schreden de drie pilots zetten om zorg op afstand van project op te hevelen tot product (1 augustus 2008)

“Deelnemers aan het woord” bevat acht monografieën van cliënten van zorg op afstand. Deze rapportage geeft een diepgaand en soms indringend probleem van de problematiek waar zorgvragers mee worstelen en de plek die het zorgaanbod, en dan vooral zorg op afstand, innemen in hun leven. Deze rapportage kan gezien worden als een vervolg op de bovengenoemde notitie “Doelgroepen en doelen” (30 november 2008)

“Resultaten van de pilots” is de eindrapportage. Opnieuw is gevraagd aan de cliënten wat zij van zorg op afstand vinden. De strategie van de organisaties om zorg op afstand onderdeel te maken van het reguliere productpakket is beschreven. De oogst van drie jaar pilot is beschreven. Er worden aanbevelingen gedaan voor organisaties die willen starten met zorg op afstand. Van deze rapportage is een korte en een lange versie beschikbaar (juni 2009)

Opdrachtgever

Publicaties